Bilime ve sanata önem veren birisi olarak Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca ve özellikle savaş yılları sonrasında bu konuda öncülük yapmaya çalıştı. “Bir milletin musikicilikteki meyline ehemmiyet verilmezse o milleti ilerletmek mümkün olmaz” sözünü benimsediğini her fırsatta dile getiren Atatürk, bu doğrultuda Türkiye’de müzik ve sanatın gelişmesi adına pek çok çalışmaya imza attı. Yaşadığı dönemlerde Türkiye’nin önemli ses sanatçıları ile sık sık bir araya gelen Atatürk, onlardan canlı bir şekilde sevdiği türküleri dinlemeyi tercih ederdi.
Halk müziğini benimsemesinin yanı sıra batıya da kayıtsız kalmayan Atatürk, pek çok derlemenin yapılmasında da öncülük etmiştir. Atatürk’ün müziğe verdiği önemi daha iyi kavramak adına onun müzik ile ilgili söylediği sözlere bakmak yeterli olacaktır.
Opera’nın Türkiye’ye Gelmesini İstedi
Opera’nın Türkiye’de icra edilmesi adına özel çalışmalar yapan Atatürk, bunun için pek çok ünlü sanatçıyı Türkiye’ye davet etti. Bu isimlerin en önemlisi ise Reinhard Scoule oldu.
Atatürk’ün Müzik ile İlgili Sözleri Neler?
- Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani ‘Hayat Müziktir.’ Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir
- Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.
- Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’
- ’Efendiler! Hepiniz milletvekili olabilirsiniz! Bakan olabilirsiniz! Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz! Fakat sanatkar olamazsınız!
- Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.
- Bir millet sanat ve sanatkardan yoksunsa, tam bir hayata sahip olamaz.
- Güzel sanatların hepsinde ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir. Bir ulusun yeni değişikliğine ölçü, musıkide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.
- Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.
- Ulusal; ince duyguları, düşünceleri anlatan; yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir an önce, modern müzik kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu düzeyde Türk ulusal müziği yükselip, evrensel müzikte yerini alabilir.
- Atatürk ve Müzik
- Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.
- Halkın da musıki ihtiyacını düşünmek gerekir. Halkın musıki zevkinin gelişmesi için bu musıkiye (batı musıkisine) alışması ve bu musıkiden hoşlanması için, köklü bir musıki eğitimine ihtiyaç vardır.
- Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.
- Birçok defa bu musıkinin (Türk musıkisinin) tam haysiyetini bulamıyoruz. İşte bu dinlediğimiz musiki hakiki bir Türk musikisidir ve hiç şüphesiz yüksek bir medeniyetin musikisidir. Bu musikiyi dünyanın anlaması lazımdır. Onu bütün dünyaya anlatabilmek için, bizim milletçe bugünkü medeni dünyanın seviyesine yükselmemiz gerekir.
- Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır.
Gerçekten çok işime yaradı . Sizde ödeviniz için kullana bilirsiniz bence