İŞKUR tarafından başlatılan İŞKUR işbaşı eğitim programı kişilerin yeterli deneyim kazanmasını ve tecrübe edinmesini sağlamaktadır. İŞKUR’a kayıtlı olan işsizleri kapsayan bu eğitim programı sayesinde kişilerin belirli oranlarda maaş alması da sağlanmaktadır. Böylece kişiler hem istihdam edilecekleri alanlarda yeterli deneyime ulaşabilmekte hem işsiz kaldıkları süre boyunca da İŞKUR desteği sayesinde gelir elde edebilmektedir.
İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına Katılma
İŞKUR işbaşı eğitim programlarına katılmak isteyen kişiler eğitim alacakları yerleri kendileri belirleyebileceği gibi İŞKUR’dan da talep edebilmektedir. Böylece ihtiyaçlar ve imkanlar doğrultusunda kişilerin eğitim programları alabileceği yerler sağlanabilmektedir.
İşbaşı eğitim programlarında 6 ay ile 9 ay arasındaki bir süre öngörülmektedir. Bu sürelerin değişkenlik göstermesindeki sebep ise farklı iş kollarındaki beklentilerdir. Bilişim ve imalat gibi sektörlerde altı diğer sektörlerde ise en fazla 3 aylık bir süre öngörülmektedir. Fakat muhabirlik ve gazetecilik gibi meslekler, diğer mesleklerden farklı olarak 9 aya kadar eğitim alınabilmektedir. Bu bakımdan maksimum 9 ay olmak üzere 18 ile 29 yaş arasındaki herkes işbaşı eğitim programına katılabilmektedir. Haftalık çalışma saati ise 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmektedir.
İşbaşı Eğitim Programlarında Maaş Ne Kadar?
Katılım gideri olarak eğitim programına katılan kişilere günlük belirli bir ücret ödenmektedir. Günlük olarak 77.70 TL olarak bu ücret öğrencilerde 58.27 işsizlik ödeneği alanlarda ise 38.85 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte kişilerin eğitim programı boyunca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi, genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Belirli başvuru ve katılım şartlarına sahip olan bu eğitim programı için en çok merak edilenlerden bir tanesi İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşı ne zaman yatar olmaktadır.
Eğitim programlarında ücretin yatması adına öncelikli durum hakkediş almaktır. Hakkediş tarihi belli olduktan sonra 30 günü aşmamak şartıyla ödemeler yapılmaktadır. Bu nedenle ödemelerin ne zaman yapılacağını merak edenler, öncelikli olarak hakkediş durumlarını kontrol etmek zorundadır. Hakkediş tarihi oluşturulmamışsa ya da oluşturulmuşsa buna göre 30 günlük süre takip edilebilir.
Maaş ödemeleri ile ilgili herhangi bir şekilde kesin tarih ya da süre bildirilmediğinden dolayı İŞKUR’dan maaş alacak kişilerin hesabını kontrol etmesi yerinde olacaktır. İŞKUR ödemeleri PTT üzerinden yapıldığından dolayı kişilerin PTT aracılığı ile yapılacak kontroller sonrasında ödemenin yatıp yatmadığı anlaşılabilir. PTT üzerinden sorgu eğitim program maaşları için en kesin yoldur.