Son yıllarda spora verdiğimiz önem yadsınamaz bir gerçektir. Kimimiz kendi çapımızda spor faaliyetlerini sürdürürken kimimiz spor salonlarının kapısını aşındırırız. Her türlü bir merak duyarız kısacası spor yapmak konusunda. Spor yapmanın vücudumuza olan önemini hepimiz biliriz. Öyle ki spor yapmak vücudumuzu dinç tutar. Yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat ederiz. Hem spordan önce hem de spordan sonra beslenme şeklimiz önem taşır. Spor öncesi beslenme nasıl olmalıdır şeklinde bir bilgilendirme hepimiz için yararlı olacaktır. Spordan önce yaptığımız beslenme şekli hem performansımızı daha iyi bir hale getirir hem de spor sırasında meydana gelebilecek olan kas hasarlarını en alt düzeye indirir. Bu nedenle spor öncesi dikkat etmemiz gereken beslenme şekli şu şekilde olmalıdır;
- Spor yapmadan önce karbonhidrat ve protein miktarı orta düzeyde olan bir beslenme yapılmalıdır.
- Sıvı tüketimine önem verilmelidir.
- Midenizi yormayacak sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.
- Meyve tüketimine önem verilmelidir.
- Baharatlı, ekşili, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Spor öncesi beslenme zamanlamanızı doğru ve iyi ayarlamalısınız.
- Su tüketimi çok önemlidir, atlanmamalıdır.
- Posalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Spor Öncesi Yaptığımız Beslenme Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Spor öncesi yaptığımız beslenme ile yaptığımız spor arasında bir bağ oluşur. Bu bağ sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Spor öncesi beslenme nasıl olmalıdır şeklindeki sorumuzun cevabı ile spor öncesi yaptığımız beslenme hakkında bilmemiz gerekenler arasında da etkileşim mevcuttur. Spora başlamadan yaptığımız beslenme ile ilgili şunlar bilinmelidir;
- Tüketilen kırmızı et ve tavuk eti spordan 4-5 saat önce tüketilmelidir. Bu şekilde tüketildiği takdirde yararı fazla olur. Bunun sebebi bu besinlerin sindiriminin çok vakit almasıdır. Tüketildiği takdirde spor performansınızı dahi düşürebilir. Çünkü bu durumda metabolizma kasların yerine sindirime yoğunlaşır.
- Et tercihinde bulunurken yağ oranı düşük olan etleri tüketmeliyiz. Karbonhidrat açısından ve protein açısından zengin olsa da yağlar, protein ile birlikte alındığı zaman sindirimi yavaşlatır ve zorlaştırır.
- Spor öncesi karbonhidrat tüketimi çok önemlidir. Enerji sağlar. Yalnız basit karbonhidratlar tüketmemeye gayret etmeliyiz. Çünkü basit karbonhidratlar tüketildiği takdirde şeker seviyesi aniden yükselip düşecektir. Bunun sonucunda da yorgunluk olacaktır.
- Spor öncesi ton balığı tüketmek gayet doğru bir davranış olacaktır. Yağını süzerek tükettiğiniz takdirde hem protein hem de karbonhidrat desteği sağlayacaktır.
- Yeşillik tüketmek sindirimi kolaylaştıracaktır.
Spor İle Beslenme Arasındaki İlişki
Beslenme ve spor arasında oldukça yakın bir ilişki var. Bu ilişki bizlerin yaptığı sporu daha aktif hale getiriyor. Spor yaparken performansınızın artması için beslenme önemlidir. Doğru beslenme ve spor birleştiği zaman insan vücudunu hastalıklara karşı korur. Vücudumuza esneklik ve koordinasyon sağlar. Kilo şikayetlerini azaltır. Vücut organlarını yeniler, yıpranan dokuların onarımını gerçekleştirir. Spor öncesi beslenme nasıl olmalıdır bunu bilmeliyiz. Çünkü spor öncesi ve sonrası beslenme bizi doğrudan etkiler.