Televizyon Türkiye’ye ne zaman geldi?
Ana maddesi selenyum elementi olan televizyon, ilk olarak Amerika’da yaşayan bir bilim adamı Carey tarafından bulundu. Yoğun olarak çalışan bilim adamı, çalışmaları için televizyonun gelişiminde önemli bir paya sahip. Televizyon için ilk ilk örnek ise John Logie Baird tarafından yapıldı. 1926 yılında gerçekleşen bu ilk olay sonrasında televizyon gelişimi hızlanarak günümüzde kadar hızlı bir değişim sürecine girdi. Televizyonun ilk orijinal adı ise Televisor oldu.
İlk televizyon yayını ne zaman yapıldı?
1929 yılında BBC tarafından sağlanan destek ile birlikte ilk TV istasyonu kurularak yayınların yapılmasını sağladı. Bu gelişimin ardından kısa süre içerisinde İngiltere ve Amerika’da kurulan istasyonlar ile birlikte yayınlar genişledi.
İlk televizyon Türkiye’ye ne zaman geldi?
Dünyadaki bu gelişmelerin yanı sıra Türkiye’deki gelişmeler, İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde yaşandı. Bilimsel araştırma yapılması adına üniversite tarafından getirilen televizyon, kurulan stüdyo ve TV atölyesi ile birlikte çok daha geniş bir alanda kullanılmaya başlandı. Türkiye’de resmi olarak yapılan ilk yayın ise 1952 yılı itibari ile gerçekleşti. İlk yayınlar ise İTÜ TV üzerinden yapıldı. Televizyon uzak bir teknoloji olduğu için evlere girmesi oldukça uzun bir zaman aldı. Başlarda toplumun zengin kesimleri tarafından alınmaya başlanan televizyonlar, giderek yaygınlaşarak daha fazla evde yer almaya başladı. Bu konuda öncü televizyon yayınları da unutulmazlar arasında girdi.
TRT’nin kuruluşu
Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Türkiye’nin gelişmiş altyapısı TRT tarafından oluşturuldu. 1964 yılında Türkiye’de alınan yeni kararlar ile birlikte yeni yasa çıkarılırken, Almanya’dan alınan yardım ile birlikte TRT kuruldu. Türkiye’nin ilk deneme televizyon yayını ise Ankara’da Mithatpaşa Stüdyosunda yapıldı. Tarih ise 31 Ocak 1968’di. Başlangıçta haftada bir gün olarak başlayan yayınların sıklığı giderek arttırıldı. Dünya 1929 yılı itibari ile başlayan televizyon tarihi Türkiye’de 1950’li yıllar itibari ile görülmeye başlandı.
Türkiye bu teknolojik gelişmeyi geriden takip ederken yaklaşık 25 yıllık bir gecikme olduğu görülüyor. Buna karşın kısa süre içerisinde yapılan atılımlar ile birlikte şu anda Türkiye’deki teknolojik durum ve televizyon yayıncılığı konusunda dünya ile yarışır durumdadır. Televizyonlarda yayınlanan sinema filmleri, diziler ve programlar Türkiye’nin bu alanda ileri seviyede olduğunu gösterirken pek çok dizi yüzlerce ülkede yayınlanmaya başlandı. Bu bakımdan ihracat edilen yapımlar ile birlikte televizyon dünyasının Türkiye’de çok daha önemli hale gelmesine katkı sağladı. Şu anda online yapımlar olmak üzere Türkiye’deki televizyon dünyası oldukça gelişmiş durumda.