Türkiye yaz saati kış saati uygulamasını 8 Eylül 2016 yılına kadar devam ettirmekteydi. Saatler geri ve ileri alınarak ayarlanan yerel saat uygulaması adaptasyon sürecinde insanların uçaklarını kaçırması gibi birtakım sorunlara neden olduğundan bu uygulamadan vazgeçildi. Peki Türkiye hangi saat dilimini kullanır? Ülkemizde 2016 yılından beri GMT+3 saat dilimi sabitlendi ve günümüzde de halen bu uygulama devam ediyor.
Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında yaz saati ve kış saati uygulamasının kalkması ve GMT+3 saat diliminin kullanılıyor olması ile 1 saat olan saat farkı 2 saate çıkarılmış bulunmaktadır. Ülkemizde artık sürekli olarak yaz saati uygulaması kullanılmaktadır. Bu sebeple saatlerin ileri geri alınmasından kaynaklanan sorunlara kalıcı olarak çözüm getirilmiştir.
Kış Saati Uygulaması Nedir?
Kış saati uygulaması ülkelerde gün ışığından insanların daha uzun süre faydalanabilmeleri için saatlerin belirli dönemlerde ve belirli oranlarda değiştirilmesidir. Bu uygulamayı kullanan ülkelerde ve ya bölgeler de genel olarak saatler ilkbahar başlarken bir saat ileri sonbahar başlarken ise bir saat geri alınır.
Yaz saati olarak tabir ettiğimiz uygulama başladığında saatler bir saat ileri, kış saati olarak tabir ettiğimiz uygulama başlatıldığında ise saatler bir saat geri alınır. Ve böylelikle ülkelerde yaz saati uygulaması ve ya kış saati uygulaması başlamış olur.
Kış Saati Uygulaması Neden Kaldırıldı?
8 Eylül 2016 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılmış olan yaz saati uygulaması gün ışığından daha çok faydalanılmasına sağlamaktadır. Elektrik faturalarının kış saati uygulamasına göre azalması da yaz saati uygulamasının faydalarından biridir. Öğrenciler de daha fazla uyuyarak okullarına gittiklerinde daha verimli bir eğitim almış olurlar.
Tüm bunlar düşünüldüğünde özellikle elektrik faturalarının düşmesi insanlarımızın güneş ışığından daha uzun süre faydalanarak d vitamini gibi güneşten kaynaklanan vitamin mineral alımlarının artması ve öğrencilerin adaptasyon sürecinde zorluk yaşamamaları açısından kış saati uygulaması kaldırılmıştır. İnsanlarımızın da adapte olmakta zorlandığı saat uygulamalarındaki değişiklikler nedeni ile alınan bu karardan doğu illerimiz de yaşayan insanlar da son derece memnun.
Türkiye İle Aynı Saat Dilimini Kullanan Ülkeler
Ülkemiz ile aynı saat dilimini kullanan pek çok ülke bulunmaktadır. Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda, Katar gibi ülkeler ile ortak saat dilimini kullanmaktayız. Artık bu ülkeler ile aramızda herhangi bir saat farklılığı bulunmuyor.
GMT+3 Saat Dilimi
Ülkelerin bulunduğu meridyen dilimlerinin den geldiği yerel saati ülke genelinde kullanılıyor ise buna Ulusal Saat denir. GMT +3 saat diliminde Iğdır ilimizdeki güneş doğumu dikkate alarak Iğdır’ın yerel saatini kullanırız. Bu da demek oluyor ki artık ülkemizde kış saati uygulaması tamamen kaldırılmış olup sadece yaz saati uygulaması kullanılıyor. Bu durum elektrik faturalarının azalması ve güneşe daha az ihtiyaç duymamızı sağladı.
Türkiye’nin düzenli olarak kullandığı yaz saati uygulaması ülkemizin 45 derece Doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlaması anlamı taşımaktadır. Iğdır ilinin yerel saatini baz alınarak bundan böyle sürekli olarak uygulanacak olan yerel saat uygulaması ile saat kargaşalarının önüne geçilmiş oldu.